Pas op voor oplichters!

Sinds september 2004 zijn er allerlei oplichters actief op internet. Onder andere op advertentiewebsites proberen ze mensen op te lichten. Ook wij hebben reeds een aantal voorbeelden gehad op Easykamer.nl. Daarom willen we je waarschuwen voor oplichters. We controleren alle nieuwe profielen en advertentes. Verder geven we de gebruikers de mogelijkheid een profiel te markeren als het frauduleus is. Daarna kijken wij of het fraude betreft, zo ja, dan deactiveren wij het profiel van de oplichter.

Oplichters opereren vrijwel altijd vanuit het buitenland. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze een baan / vakantie in Nederland hebben en dat ze daarvoor tijdelijk een woonruimte nodig hebben. Vervolgens zenden ze je een check met de huur voor een paar maanden, ze 'betalen' dan altijd teveel. Vervolgens vragen ze je om het teveel betaalde over te maken. Uiteindelijk blijkt de check vervalst te zijn.

Een aantal basisregels die je helpen bij het herkennen van fraude:

1) Ten eerste moet je erg kritisch naar de profielen en advertenties kijken. Neem bijvoorbeeld een kamer in het centrum van Amsterdam voor slechts 100 euro per maand. Dit is erg verdacht, omdat de gemiddelde huurprijs een stuk hoger ligt dan 100 euro per maand.

2) Een betaling via Western Union is vrijwel altijd een poging tot fraude. Wees uiterst voorzichtig met een verzoek tot betaling via deze dienst. Het is algemeen bekend dat veel oplichters via deze service opereren.

3) Kijk kritisch naar de foto's die men bij advertenties plaatst. Soms lijkt het alsof iemand een hotelfoto geplaatst heeft, of is de inrichting van een kamer niet Nederlands. Zie ook de voorbeeldfoto's.

4) Betaal nooit op voorhand. Wij raden aan pas een borg of huur te betalen als het appartement/ de kamer bezichtigd is. Als de sleutels geleverd worden, kan er betaald worden.

Voorbeeld foto's

Als je een verdacht profiel tegenkomt, markeer het dan! Wij controleren het profiel daarna op fraude.Het Easykamer Team